Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 8/11/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Liviu Antonesei
Titlul articolului: Capcanele votului uninominal în România
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.cotidianul.ro/capcanele_votului_uninominal_in_romania-63746.html


Numele cotidianului

Articolul:

Capcanele votului uninominal în România

08 Noi 2008


Votul uninominal nu este lipsit de neajunsuri. Candidaţii care nu iau 50 la sută plus unu din voturi nu au nicio garanţie că vor ajunge în Parlament. Chiar dacă s-au clasat pe primul loc în colegiu. 

În primul rând, pentru că aşa-zisul vot uninominal nu este, de fapt, uninominal, ci un sistem mixt. O combinaţie între sistemul electoral proporţional, pe liste şi sistemul electoral majoritar. A rezultat un sistem în care scorul obţinut de partid contează mai mult în obţinerea mandatului decât performanţa candidatului.

Spre exemplu, un candidat care se plasează pe primul loc în colegiu va obţine mandatul doar dacă partidul său va ieşi şi el primul la nivel judeţean. Astfel, fotoliul de parlamentar ar putea reveni celui clasat pe locul al doilea sau chiar al treilea pentru că partidele lor au ieşit primele la nivelul circumscripţiei. 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.